torstai 3. heinäkuuta 2008

3.7.2008 Vettä, saslikkia ja bussimatkailua

Koska Pietariahan myös Pohjolan Venetsiaksi kutsutaan, on täällä myös kanaaliajelut vesibusseilla suosittu ajanviete, etenkin turistien keskuudessa. Eremitaasin edestä lähtee mm. Pietarhoviin vene, matka kestää noin 45 minuuttia. Tuollaisen reissun minäkin haluan tehdä. Hieno paikka se Pietarhovi. Siellä olen käynyt silloin 10 vuotta sitten.Vaskiratsastajan luona on puistossa mitä erilaisimpia kukkaistutuksia. Komeita ovat.

Päätimme Simon kanssa käydä sunnuntaina testaamassa tuon Aviatova-puiston kahdesta saslik-kesäravintolasta toisen. Muovituolit ja -pöydät on ripoteltu ympäriinsä, joko puiden varjoon tai aurinkoon, miten itse kukin haluaa. On tuolla ravintolalla ihan sellanen varjollinen terassikin, mutta enempi näytti porukka viihtyvän näissä ihanissa muovituoleissa, "luonnon helmassa". Mitään ruokalistaa ei kyllä saatu, tarjoilija vaan kysyi, että otatteko saslikkia, ja että lammastako saisi olla? Daa daa... Mitäs siihen muutakaan voi vastata :-) Ja täytyy sanoa, että hyvää oli!
Tarjoilija kysyi heti, että mistä ollaan.... Ei taida paljon turisteja eksyä näihin ravintoloihin. Melkein taitavat pysyä tuolla Moskovski Prospektin tienoilla nämä tämän seudun turistit.
Ja sitten asiasta vesipulloon..... Nimittäin tämä on taas yksi niitä asioita, mihinkä tottuu, eikä enää tule edes ajatelleeksi. Paitsi silloin kun noita 6 litran päniköitä pitää raahata sormet lähes verillä tuolta alakaupasta tänne ylös :-) Väittävät kuulemma, että Pietarin vesi lähtee puhdistamolta puhtaana, mutta koska putket ovat ikivanhoja ja huonokuntoisia, niin vedenlaatu siinä sitten matkalla heikentyy oleellisesti.

Saattaahan se olla, että jotkut tuota juovat suoraan hanasta, mutta meidän taloudessa pestään kyllä hampaatkin tuolla kaupasta ostetulla vedellä. Taasen sitä muistaa arvostaa jopa sitä Vihdin kloorilta maistuvaa vettä, jota kuitenkin voi riskittä juoda suoraan hanasta.

Olen löytänyt metromatkalle vaihtoehdon päästä perille kouluun. Yhdellä bussinvaihdolla pääsee lähes ovelle asti Smolaan. Aamulla tuo vielä kannattaa, parhaimmillaan olen suoriutunut matkasta vähän reilussa puolessatunnissa... Iltapäivällä kadut ovat niin ruuhkaiset, ettei tuo bussissa istuminen välttämättä ole järkevä vaihtoehto. Bussitkin saattavat olla melko täysiä, mutta yleensä niissä pääsee jossain kohtaa matkaa istumaan. Eikä ryysis suinkaan ole samaa luokkaa kuin metrossa.

Jokaisessa bussissa on rahastaja, joka kiertää keräämässä sen 16 ruplaa matkustajilta. Yllättävän hyvin tuo näyttää täydessäkin bussissa niiltä onnistuvan. Eilen matkalla kouluun yhdessä risteyksessä seisottiin varmaankin vartin verran. Osa matkustajista pyysi kuskia avaamaan oven, ja päättivät jatkaa matkaa jalan. Joku sitten näistä bussiin jääneistä laukaisi jotain, mikä sai sen kohtalaisen topakan ja melko möreä-äänisen rahastajatädin hermostumaan, - siinä sitä sitten lenteli venäjän kielellä puolin ja toisin aikamoista sanailua. Mulla oli korvalaput korvilla, enkä kyllä olisi ymmärtänytkään puoliakaan, mitä rähisivät, mutta muilla matkustajilla tuntui olevan kovin hauskaa, kun joku miesmatkustaja ilmeisesti hieman "kettuili" sille rahastajalle.


Olin itseasiassa aika yllättynyt, sillä bussikalusto ei ollutkaan ihan niin antiikkista kuin miltä se ehkä päällisin puolin tuolla kaduilla näyttää. Näissähän tulee oikeen melodian pätkän kera kuulutukset seuraavasta pysäkistä, ja monessa bussissa pyörii TV-näytöllä mainoksia. Täällä tuo kapitalismi on kyllä nyt viety äärimmilleen, sillä mainoksilta ei voi välttyä missään. Ja mikäpä olisi parempi paikka, kuin ruuhkabussi tai metron liukuportaat... Siellä on mainostaulujen lisäksi vielä nauhalta tulevat mainoskailotukset....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit kirjoitella palautetta, mutta pliis asialinjalla...