tiistai 4. elokuuta 2009

4.8.2009 Talovanhuksia ja Madonnaa

Oli sitten iltakävelyllä tai päivälenkillä Nevan rannalla -vakionäkynä ovat kalastajat... Ei ole minulle selvinnyt, jotta mihin käyttöön kalat menevät, mutta nähdäksemme saalis ei ole koskaan ollut mikään ihmeellinen, sellaisia pikkusinttejä, mitä lie kuoreita sieltä nyhtävät. Joskus ollaan bongattu vähän isompi ahven jollain onnekkaalla. Lieneekö pääasia ollenkaan tässä lajissa se saalis vaiko vain ajanvietto leppoisasti "kalastellen" ja olutta siemaillen. Toisaalta, kyllä siinä joku juttu täytyy olla, kun monella papalla on rivissä monta vapaa ja siinä sitten niitä kyttäilevät.
Leppoisana kesäiltana kävellessämme bongailin vähän näytille näitä kauniita talovanhuksia. Moninaiset ovat yksityiskohdat ja koristelut näissä vanhan Pietarin taloissa.

Sääli vaan kun monen rakennuksen kunto on todellakin päässyt rapistumaan, mutta pikkuhiljaa niitä korjaillaan, mistä lie sitten rahoitus, kun harva asuintaloista on asuntoyhtiöitä. Olen miettinyt, että pakko kai kaupungilla /valtiolla on olla joku rahasto, josta näihin talojen kunnostuksiin voi rahoitusta saada.


Tässä on näkymä Liteyiniltä. Onneksi tämänkin vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella on vain noin neljäkerroksisia taloja, sillä epäilen, että jos olisi 6-7 kerroksisia, niin silloin pakokaasut jäisivät vieläkin pahemmin leijumaan meidän hengitettäviksi. (Huomenna muuten saadaan duunissa kuulla luento aiheesta ilmanlaatu Pietarissa. Saas nähdä viitsiikö sitä sen jälkeen enää täällä lenkille lähteäkkään....)


Näitä yksityiskohtia rakennuksissa ei voi olla ihailematta. Tämänkin parvekkeen sadevedet valuvat näiden kalojen (?) suusta ulos, tai ainakin niin minä olettaisin.


Sisäpihoille on aina kiva kurkistella. Sieltä saattaa pilkahtaa joko vihreä hyvin hoidettu keidas taikka sitten vain ihan karu asfalttipiha ränsistyneine talonseinineeen...Yllättävän monen talon sisäpihalla saa parkkeerata autot.


Ehkäpä tämän sivukujankin talot saavat vielä joskus vähän ehostusta pintaansa.



Tuolla Furshtatskayan toisessa päässä on tämä vihreä rakennus jota ilmeisestikin aiotaan remontoida, ainakin sinisestä aidasta päätellen. Ainakin tässä on ollut joskus elokuvateatteri, mutta lieneekö kuitenkin kirkko ollut alunperin.


Sunnuntaina kävimme katsomassa Madonnan konsertin palatsiaukiolla. Tein koko viime viikon ylitöitä ja etukäteen päättelin, että eipä sieltä töistä kannata aikaisemmin lähteä kohti palatsiaukiota, ennen kuin puoli yhdeksältä, jolloin sunnuntaiduunit loppuvat.
Kun lähdin töistä, vettä tuli taivaan täydeltä.... Näyttipä kerrassaan kehnolta ulkoilmakonsertti-keliltä. Pääsin kolmen kilometrin matkan kyydillä töistä, joten eipä tarvinnut sateessa tarpoa, vaikka sadetakilla olinkin varustautunut. Siinä sitten kun tein vielä viimeisen lenkin päästäkseni oikeasta portista sisään, sade loppui... kuin seinään....
No niinhän siinä kävi, että taas tehtiin "Moskovan olympialaiset", elikkä todellakin olivat taasen lentokoneella käyneet roiskimassa mitälie kemikaaleja taivaalle, ja avot - tulkoon valkeus! Tällä kertaa tästä on sen verran jo jopa faktatietoa, että ihan lehtien nettisivuilla asiasta kirjoittivat. Kyllähän sitä siellä aukiolla vähän ihmettelinkin, kun jokapaikassa muualla oli pikimustat pilvet, mutta palatsiaukion päällä lähes kirkas taivas... aika aavemaista suorastaan.... Tarina ei kyllä vieläkään kerro, mitä se mömmö on, mitä sinne taivaalle roiskitaan. Kiva olisi myös tietää, jotta miten se toimii käytännössä noinkin hyvin, että saadaan kohdistettua ajallisestikin juuri sen parin kriittisen tunnin kestoiseksi. Myös kyllä vähän kiinnostaisi tietää sen ympäristö- ja terveysvaikutukset....

Madonnan esiintyminen myöhästyi aiotusta ilmeisesti sateen vuoksi siis melkein tunnilla, ja sehän sopi minulle, sillä ehdin paikalle varsin mainiosti, enkä joutunut kuin puolisen tuntia seisoskelemaan tyhjän panttina siellä. Simo oli tullut paikalle jo vähän aikasemmin Antin ja Johannan kanssa. Simolla ei ollut sateenvarjoa, eikä takkia ja sitä vettähän tuli silloin taivahan täydeltä.... No onneksi keli oli lämmin, niin ei tullu liiemmin vilu.

Ja vilu ei taatusti tullut Rouva Popin kuningattarellekkaan, sen verran oli eläväistä sorttia. Täytyy vaan myöntää, että ihan järjetön kunto tosiaan täytyy olla daamilla, kun jaksaa pari tuntia tanssia ja laulaa siinä sivussa hengästymättä...
Itse musiikillinen anti olisi voinut tältä ei niin himo-madonnafanilta jäädä vähän köyhäksi, ellen olisi juuri viimeviikolla päättänyt hankkia sitä viimeisintä Madonnan levyä. Hyvä päätös, sillä suurin osa biiseistä olivat tältä uudelta levyltä. Kivempi olla konsertissa, kun on edes hieman hajua biiseistä.
Sitä en sitten tiedä, mitä jäi Eremitaasin taideaarteista jäljelle sen valtavan bassotärinän jäljiltä....
Tälläkin konsertilla oli täällä nimittäin vastustajansa. Olen jostain lukenut, että haluaisivat palatsiaukion pois Unescon maailmanperintölistalta, jotta luvat megaluokan konserttien pitämiseen irtoaisivat helpommin. Vastustajat taasen eivät missään nimessä halua näitä tuonne enempää. Yksi syy on myös se, että aukio on niin sanotusti ei kenenkään maata, ja artistit käyvät keräämässä voitot, kun taas kaupunki joutuu kuitenkin järjestämään sinne kaiken infran, saamatta kuitenkaan mitään suurempia tuloja esim. vuokrana. Katujen varsille ripustettujen Madonnan konserttijulisteiden päälle oli täällä jossain sutaistu tarrat "Häpeällinen tapahtuma"....
Moni varmaan moittii rouvaa cooliudesta, ja siitä, ettei ottanut kontaktia kauheasti yleisöön. No tuohon en voi muuta todeta, kuin että tämän kokoluokan showssa nyt en odotakkaan mitään tosi läheistä kanssakäymistä, varsinkaan tuon tason "diivalta". Ei tuota nyt parhaalla tahdollakaan,voi verrata johonkin intiimiin klubikeikkaan, jossa ehkä artisti "tsättäilee" mukavia yleisön kanssa.
Kyllähän tämä nykytekniikka tekee näistä megakonserteista ihan huikeita, ei sille mitään mahda, että pakko on ihailla ja miettiä hiljaa mielessään, jotta montakohan ihmistä tämäkin setti on kaiken kaikkiaan työllistänyt. Tosin kuten nyt muistamme Ranskan tapahtumat, niin onhan tälle hulluudelle jo ainakin pari henkeä uhrattu. Toivottavasti Helsingissä kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Pietarin konserttia oli seuraamassa noin 50 000 henkeä. Tuolla aukiolla se määrä ei tosin tunnu vielä missään. Vasta sitten kun porukka purkautui pois ja kävelimme autoilta suljettua Nevskiä pitkin ja vilkaisimme taaksemme niin sillon kyllä oli pakko äimistellä sitä ihmismassaa. No onneksi Nevski on leveä katu :-) Täällä ei muutenkaan tarvitse jäädä ihmettelemään, jotta millähän sitä suoriutuisi kotiin... ei muuta kun känny pystyyn ja siihen pysähtyy heti kolme autoa, ja parilla sadalla ruplalla pääsee nätisti kotiin. Varmaan halvemmallakin, jos jaksais tingata kauemmin.... Nytkin osui oikein puhelias heppu ja matka sujui konsertista rupatellen.
Hesassa voi todellakin olla mielenkiintoista sen ihmismäärän poistuminen sieltä konserttipaikalta....
Nyt pitäisi sitten jaksaa vaivaiset kolme (tai kaksi ja puoli) päivää töissä ja sitten alkaa loma!! On se vaan kumma, että vaikka on viime vuoden saanut lomailla, niin taashan se loma maistuu :-) Varsinkin kun tiedossa on Kreikanmatka :-)

Jos kaistanleveyttä riittää, kannattaa valita se Näytä HQ video....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit kirjoitella palautetta, mutta pliis asialinjalla...